Zegeningen uit de Nieuwe Wereld

Niet alles wat uit de Nieuwe Wereld tot ons is gekomen, is een weldaad gebleken. Het lijdt geen twijfel dat het dieet van Europeanen, Aziaten en Afrikanen in een aantal opzichten is verrijkt.

Maar na verloop van tijd blijkt dan toch vaak dat veel gewassen geen onverdeeld gunstige uitwerking hebben op ons gestel. De tabak bijvoorbeeld, verantwoordelijk voor een groot aantal gezondheidsproblemen. De maïs, die de grond uitput en die grote hoeveelheden bemesting behoeft, hetgeen de grond op den duur niet ten goede komt. Hetzelfde geldt voor de pinda, ook al zo’n uitputtende plant. De gewassen van de nachtschadefamilie, zoals aardappel en tomaat, die beter gemeden kunnen worden door arthritislijders en die onder andere gewrichtsklachten kunnen veroorzaken.

Het rund mag dan vóór de ontdekking van Amerika onbekend zijn geweest en pas zijn ingevoerd door de Spanjaarden, de consumptie van rundvlees is een gewoonte die in Europa pas in de jaren 1960 in zwang is geraakt onder invloed van het voorbeeld uit de VS.

De Romeinen beschouwden het eten van rundvlees (vooral in geroosterde vorm) als barbaars. Zelf gaven ze de voorkeur aan varkensvlees, vis en gevogelte.

Rundvlees is geloof ik zowat de duurste vorm van proteïne. De productie is dan wel de laatste tijd sterk gerationaliseerd en geïndustrialiseerd en maakt grootschalig gebruik van antibiotoca, hormonen en vooral ook genetisch gemanipuleerde soja en maïs als hoofdvoedsel in zogenaamde feedlots. Niettemin blijft rundvlees relatief duur. Toch zijn velen, ook de minder draagkrachtige consumenten, gewend geraakt aan rundvlees.

Dankzij ketens als McDonald’s, die hun geplastificeerde snackbars met veel bombarie ‘restaurant’ mogen noemen. Het zijn deze ketens die het goedkoopste en ongezondste rundvlees serveren. Het staat stijf van de antibiotica, hormonen, smaakversterkers, kleurstoffen en andere rommel.

Als je daar heel veel van eet, en ook de daarbij geserveerde patat, die bol staat van de glucosestroop en smaakversterkers en wordt gebakken in inferieure en zelfs giftige olie (zoals canola), ja dan moet je niet raar staan te kijken als je daar dik van wordt.

Inmiddels is geloof ik al bijna de helft van de bevolking te zwaar of obees. Net als in de VS, waar ze al veel langer inferieure troep consumeren.

Nu grijpt zelfs de kinderbescherming in. Maar is het niet gemakkelijker om de koopwaar van McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Burger King, Domino’s Pizza en dergelijke gewoon zwaar te belasten met accijnzen? Bij de tabak en de alcohol doet de regering dat tenslotte ook.

This entry was posted in Creatieve oplossingen, Drieste acties, Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Zegeningen uit de Nieuwe Wereld

 1. Joke Mizée says:

  Canola, ik had er nog nooit van gehoord. Sommige gewassen zijn dus toch maar het beste geschikt als biobrandstof. In elk geval zou het wel geschikt zijn als bodemverbeteraar, lijkt mij (vanwege de stikstof).

  Er komt toch wel 1 inheems Amerikaans gewas als wondermiddel uit de bus: Stevia, een plant die al duizenden jaren bekend staat als een uitstekende zoetstof. Bevat geen calorieën, tast het gebit niet aan en is zelfs gunstig bij diabetes. Het is dan ook verboden in Europa…

  • admin says:

   Stevia is toch niet helemaal zo gezond als het lijkt. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig gebruik vaak leidt tot steriliteit. Coca Cola heeft een groot deel van de Paraguayse steviaplantages inmiddels al opgekocht en stopt zijn dieetcolaatjes er vol mee. Canola is een in Canada uitgevonden genetisch gemanipuleerde vorm van koolzaadolie. Wordt in Noord- en Zuid-Amerika verkocht als gezond product!

 2. Joke Mizée says:

  Wat is je bron m.b.t. stevia en steriliteit? Er is nogal een lobby tegen gaande, vandaar.

  Zolang je canola maar niet consumeert zal het toch wel meevallen – of bedoel je gemanipuleerd in de zin van Roundup-proof? Ik las een keer dat een bepaald onkruid op apocalyptische wijze bezig zou zijn aan een opmars, en moest meteen aan Roundup denken. En jawel hoor: er was een relatie met gebieden waar met met Monsanto-produkten werkt. Nog niet zo’n gek idee als die compleet overwoekerd zouden worden – ‘nature’s revenge’.

  • admin says:

   Ik heb er verschillende dingen over gelezen, ook uit macrobiotische hoek (als ik het wel heb, een opleiding voor biologische landbouw in Antwerpen). Stevia is aan een opmars begonnen en wat mij opvalt is dat Coca Cola er ook bij betrokken is. Dat op zich is al reden voor bezorgdheid. Overigens bereiken de meeste spullen, als je er maar voldoende van consumeert, een punt waarop ze giftig worden.

   Het is maar goed dat we een lever hebben, zoals een arts mij ooit voorhield, die lever kan veel verstouwen, maar je moet het natuurlijk niet te gek maken. Geen canola, stevia met mate, enz. enz.

   Er zijn momenteel ik meen 14 onkruidsoorten die resistent zijn tegen roundup, de zgn. superweeds. Echt heel zorgwekkend.

 3. Joke Mizée says:

  Ik kan me zo voorstellen dat de aspartaambaronnen ervan balen dat ze Coca Cola als klant kwijt zijn. En landbouwhogescholen, biologisch of niet, zitten tegenwoordig ook vaak in de zak bij degenen die hun onderzoeken financieren.

  “Overigens bereiken de meeste spullen, als je er maar voldoende van consumeert, een punt waarop ze giftig worden.” Daarom. En gelukkig is stevia 30 x zo zoet als suiker. Het is alleen verboden, da’s het lastige.

  Als je canola (of andere soorten koolzaad) zou verbouwen tbv biobrandstof, heb je het jaar daarop weer rijke grond voor andere gewassen. Maar het lijkt wel of die Amerikaanse boeren te beroerd zijn om wisselteelt toe te passen.

  Ik heb wel eens gehoord dat genetische manipulatie nooit zonder risico’s is, omdat ze de celstructuur moeten beschadigen en dat doen ze door cellen te bombarderen met virussen. En je kunt natuurlijk nooit voorspellen wat die doen.

  • admin says:

   Landbouwhogescholen (zoals Wageningen) liggen inderdaad aan de ketting van Bayer, Monsanto, Syngenta en dergelijke malafide organisaties. Maar ik had het over Landwijzer in Antwerpen (http://www.landwijzer.be/), dat is toch wel iets anders. Dat stevia in Europa verboden was, wist ik niet. dat zal wel zijn op verzoek van de suikerbietenlobby in Noord-Frankrijk en Nederland, denk ik dan.

   De landbouw in de VS wordt nu onder handen genomen door de regering, die de resterende zelfstandige ‘familiy farms’ de das wil omdoen. De landbouw is er al grotendeels in handen van megabedrijven.

   Dat van de virussen was nij niet bekend. Wel dat een aantal zaden van Monsanto steriel worden gemaakt, zodat je telkens nieuw zaaigoed moet kopen. En het effect van GM-voedsel op de gezondheid is nooit via longitudinaal onderzoek degelijk bekeken.

 4. Alleen al dat de naam Rumsfeld nauw betrokken is geweest bij de invoering van aspartaam zou alarmbellen moeten laten rinkelen.

 5. Joke Mizée says:

  “Dat stevia in Europa verboden was, wist ik niet.”
  Het mag niet voor consumptiedoeleinden worden toegepast, enkel omdat ‘onafhankelijk Europees onderzoek’ ontbreekt.

  “Dat van de virussen was nij niet bekend.”
  Dat schijnt de enige manier te zijn om cellen dusdanig kapot te maken dat je de eigenschappen kunt veranderen. Is mij ooit verteld door een bioloog tijdens een Studium Generale in de jaren ’90.

  Wat Monsanto doet is gewassen resistent maken tegen RoundUp. Dat doe je natuurlijk om ongegeneerd te kunnen sproeien met het goedje dat alles doodmaakt – de langverwachte opvolger van Agent Orange – behalve jouw (voedings)gewas. Ook aspartaam schijnt eigenlijk een bijprodukt van onkruidverdelger te zijn.

  • admin says:

   Weer de vrije markt dus. Vrij voor iedereen behalve de consument, om wie het zogenaamd allemaal gaat.

   Roundup (glyfosaat) is een afschuwelijk gemeen gif (‘ok, het is natuurlijk geen appelsap’ in de woorden van een Wageninger) dat ook verantwoordelijk wordt geacht voor de massasterfte van bijen (colony collapse disorder). Onze eigen bijen ook allemaal kapot door een naburig veld dat jaarlijks minstens een keer met Roundup wordt behandeld. Alle imkers in de buurt zijn van oordeel dat hun bijen door die Monsanto-troep kreperen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>