Een oplossing voor Syrië

Los van alle gejammer in de staatsmedia en de gelijkgeschakelde pers in het ‘Westen’ over de wreedheden van Assad II in Syrië, kan het geen kwaad eens te bedenken wat er op de achtergrond speelt. Door het hypocriete gezever over mensenrechten in Syrië zou je namelijk bijna vergeten dat het land ook een stuk is op een reusachtig schaakbord.

Er zijn twee spelers: aan de ene kant de VS, gesecondeerd door de NATO-vazallen en de Arabische Golfstaten, verenigd in de GCC (Gulf Cooperation Council: Saoedi-Arabië, UAR, Bahrein, Oman, Qatar en Koeweit). Laten we deze speler voor het gemak ‘wit’ noemen. Totnutoe staat wit op winst. Ze hebben de laatste tijd veel terreinwinst geboekt, zoals in Libië, en daarvoor Irak en Afghanistan.

‘Zwart’ bestaat uit Rusland en China, die zijn verenigd (samen met een aantal vazalstaten) in de SCO, de Shanghai Cooperation Organization. Zwart is tot op heden in het defensief en heeft terrein moeten prijsgeven in Libië. Zij zijn vastbesloten de stukken Syrië en Iran niet op te geven.

Rusland heeft in de afgelopen weken zijn tanden laten zien door tot twee keer toe een raketproef te houden. Dat heeft ‘wit’ goed begrepen en daarom toont het zich inmiddels wat inschikkelijker.

Rusland wil dat er gepraat wordt over een oplossing van het Syrische vraagstuk. Maar eist wel dat Iran, een belangrijke bondgenoot van Syrië, mee aan tafel zit. De VS en vazalstaten willen dat voorlopig nog niet, maar ze zullen snel moeten beslissen. Rusland heeft iedereen uitgenodigd voor een conferentie in Moskou, op 20 juni.

Niet gaan praten zou heel onverstandig zijn. Het ziet er op dit moment naar uit dat de VS hun zin niet gaan krijgen. Misschien is het een goed idee als ze die democratie van hun eens proberen te installeren in Saoedi-Arabië, Oman, Qatar, Bahrein of de UAR? Het zou misschien ook geen gek idee zijn om in de VS zelf die democratie nu eindelijk eens in te voeren. Hoe dan ook, er is veel werk aan de winkel.

This entry was posted in Drieste acties, Overpeinzingen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Een oplossing voor Syrië

 1. Vogel,

  Het ziet er inderdaad naar uit dat de VS zijn zin niet zal krijgen. Maar als de VS zijn zin niet zal krijgen dan waar in hemelsnaam kunnen ze dan nog over onderhandelen? De VS heeft zijn zinnen gezet op Iran. Om de weg naar Iran open te maken moet eerst Assad van zijn troon gestoten worden. Daarmee verzwakken ze Irans invloed alsmede die van Rusland. Wat kunnen ze de VS bieden om te stoppen met deze waanzin? Hoe het er naar uitziet is denk ik dat “zwart” alleen maar goed duidelijk kan maken dat een interventie in Syrië een no point of return zal zijn. De Russen zullen hun tanden moeten laten zien en eerlijk gezegd wordt het wel eens tijd.

  PS: Om de symboliek nog treffender te maken zou ik de kleuren omdraaien…

  • admin says:

   ‘Wit begint en wint’, althans aanvankelijk. Vandaar de kleuren. Maar de Russen en Chinezen hebben wisselgeld en een machtsmiddel: het grootste deel van de VS buitenlandse schuld is in Chinese handen, vlak dat niet uit. Door de lancering van die raketten heeft Rusland duidelijk gemaakt dat het nu genoeg is. Dat is harde taal en als de VS’ers IETS verstaan is dat harde taal met dreigementen. Dat is tenslotte de taal die ze zelf altijd gebruiken en die ze dus begrijpen.

 2. Het geld van de Chinezen, maar natuurlijk. Het schijnt dat ook Japan 8 triljoen dollar heeft uitstaan aan decennia van export. Japanse producten gingen de wereld in. Grotendeels naar de VS waar ze IOU’s voor in de plaats kregen. Verzilveren lukt ze niet. De VS geeft nu eenmaal niet thuis als het op betalen aankomt. Ik heb de indruk dat 9-11 de VS zijn manier was om de wereld te vertellen dat ze niet van plan zijn om terug te betalen. Het heeft echter niet zo uitgepakt als ze zouden hopen. Irak en Afghanistan duurde veels te lang en leverde m.i. effectief een negatieve ROI. “Zwart” heeft de tijd aan hun zijde en dat weten ze. De implosie van de VS als wereldmacht zal denk ik niet lang meer duren. Ze zullen het recht dat ze verkregen om ‘s werelds gelddrukmachine in moeten leveren.

  De meeste mensen geloven dat de schuld van de VS is dat wat ze op hun overheidssite openbaar maken. Ik lach me een hoedje! De Federal Reserve Bank heeft onlangs nog, zonder medeweten van het Amerikaanse Congress, 16 triljoen aan dollars gedrukt. Om hun investeringen in Europa te redden. Alsof het niets is. Geldpersen aan. Wie neemt die beslissingen? Niet Obama, dat is een ding dat zeker is.

 3. Dit is trouwens ook de reden dan Nederland nooit zijn goud terug kan en zal krijgen. Die Klaas Knot kan u voorhouden wat u wilt.

  • admin says:

   Dat goud komt inderdaad nooit meer terug. Ook het Duitse goud niet, dat allemaal in NY ligt.

 4. Reine jRagolo says:

  “Hypocriet gezever.”
  Dat is nou niet aardig voor degenen die mensenrechten op de agenda hebben staan.

  • admin says:

   Mensenrechten zijn één ding. Misbruik van mensenrechten als rechtvaardiging om een verborgen politiek-economische agenda door te drukken is iets anders. Tot voor kort maakte niemand zich druk over de mensenrechten in Syrië. Totdat de VS, de NATO en de GCC een anderhalf jaar geleden een aantal huurmoordenaars op de bevolking in Syrië loslieten. Toen was het ineens mensenrechten voor en na in Syrië. Dát is dus hypocriet, want het dient als rechtvaardiging voor ingrijpen. Als mensenrechten werkelijk zo belangrijk zijn voor de VS, laten ze dan eerst naar zichzelf kijken en naar al die vazalstaten van ze.

   • Reine jRagolo says:

    Nou nou, het was me al lange tijd bekend dat de Baathpartij niet onderdeed voor de gruwelzuster in Irak.
    Dat was algemeen bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>