Het leven van de anderen

De film Das Leben der Anderen (2006), waarmee Florian Henckel von Donnersmarck furore maakte, is niet alleen een historische film. Het verhaal speelt zich af in de DDR, waar een onevenredig groot deel van de bevolking in dienst van het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) haar medeburgers bespioneerde. Toen de film uitkwam, werd hier en daar echter al opgemerkt dat de actualiteitswaarde oncomfortabel hoog was.

De Nederlandse regering heeft inmiddels ook een ministerie voor staatsveiligheid (het Ministerie van Veiligheid en Justitie), en is in staat meer over haar burgers te weten te komen dan de Stasi ooit voor mogelijk had gehouden. In de ‘Westerse’ wereld is er geloof ik geen land waar (naar verhouding) zoveel telefoons worden afgetapt als in Nederland. Alle e-mailverkeer wordt opgeslagen en nageplozen op verdachte termen. Overal hangen CCTV-camera’s, bijna alle verkeer op de snelwegen wordt in de gaten gehouden en op film vastgelegd.

In Engeland gaan ze nog een stapje verder. Er is een wetsvoorstel in de maak dat het briefgeheim opheft en dat zelfs de postbeambten verplicht alle adressen van alle verstuurde poststukken te registreren en op te slaan. Ook de opslag van electronisch dataverkeer wordt uitgebreid.

Een staat die zijn burgers bespioneert zoals de Nederlandse vandaag en de Engelse straks, zou dertig jaar geleden zijn beschouwd als een hel waar de burgers feitelijk geen enkel recht bezitten.

Ik vraag mij af wat docenten geschiedenis hun leerlingen en studenten vertellen wanneer ze het hoofdstuk van de Koude Oorlog behandelen. Blijven ze dan jeremiëren over hoe erg de DDR was voor haar burgers? En hoe onmenselijk het leven in de USSR, waar geen vrijheid was en iedereen in de gaten werd gehouden? Of wordt dat hele hoofdstuk gewoon overgeslagen? Dat is misschien wel zo makkelijk.

This entry was posted in Overpeinzingen, Verleidingen van de macht and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Het leven van de anderen

 1. Reine jRagolo says:

  Denk je dat er ook nog op controleposten met scherp zal worden geschoten op burgers die het systeem trachten te ontvluchten?

  • von stauffenberg says:

   Nee Reintje,het zit hier net iets anders.Men vaardigt internationale arrestatiebevelen uit tegen hen die waarheden publiceren.

 2. Reine jRagolo says:

  Klaus, is Micha Kat wel zo verstandig bezig om met geweldsdreigingen, stalking en laster die hij niet kan bewijzen. Mensen die dreigen met geweld krijgen ook het ongelijk van de publieke opinie.

  • von stauffenberg says:

   We raken zo wel off-topic,maar toch even mijn reactie:Micha heeft nooit met geweld gedreigd,hooguit heeft hij wat semi-humoristische oproepen daar toe gedaan waarvan iedereen kan weten dat dat niet letterlijk is te nemen.Met die publieke opinie raakt u de kern.Een dictatuur of regime is het bangst dat deze zich tegen hen keert.Dat is ook honderd procent de reden dat hij nu als politieke gevangene zit opgesloten.

 3. timmerark says:

  Beste man,
  Wat zouden de leiders van de USSR en de DDR zich in de handen hebben gewreven met de mogelijkheden van nu. Kijk maar naar China.

  ‘Wij’ laten ons hier inderdaad flink in de kaarten kijken. Google, Facebook en het afluisteren van telefoons… Het is van den gekke dat we het allemaal laten gebeuren.
  U bent denk ik wat ouder dan ik (46) en ik ben blij dat ik nu geen twintig meer ben qua smartphone/social media druk.

  Ik was te bereiken in mijn stamcafé en indien niet, dan schreef men een boodschap voor mij op (1987-1990).

  U woont toch in Argentinië? Hoe is het leven daar? Hoe is de invloed van de geheime politie aldaar? We horen hier alleen maar over voetbal en ‘vader van’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>