Kok en Videla

Wat is de overeenkomst tussen Jorge Rafael Videla (dictator van Argentinië van 1976 tot 1981) en Wim Kok (‘premier’ van Nederland van 1994 tot 2002)?

Tijdens een uitzending van ‘Buitenhof’ in 2001 gaf ik aan dat ten aanzien van gebruik van geweld tussen beiden geen wezenlijk verschil was. Videla liet mensen verdwijnen en vermoorden. Kok liet mensen door de Koninklijke Luchtmacht bombarderen. Videla liet zijn daden plegen in zijn eigen land Argentinië, Kok liet zijn daden plegen in Servië (Joegoslavië).

Net als Videla stond Kok echter ook toe dat er mensen in eigen land verdwenen. Dat trieste lot trof Marianne Vaatstra in 1999. Zijn er onder auspiciën van de barmhartige sociaal-democraat Kok misschien nog meer mensen verdwenen en vermoord? De tijd zal het leren.

Maar waar Videla in de gevangenis een lange straf uitzit, loopt Kok vrij rond. En hij verdient een aardig zakcentje bij als commissaris van enkele grote bedrijven.

This entry was posted in Gelijkenissen, Overpeinzingen, Verleidingen van de macht and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kok en Videla

 1. Martin Vrijland says:

  Goede opmerking. De hele Joegoslavie oorlog is zeer krom en prtijdig belicht in onze media. Nederland heeft daar heel veel boter op haar hoofd gehad. Waarschijnlijk hebben we in ruil daarvoor het NAVO voorzitterschap gekregen in der tijd (Jaap de leugen Scheffer) en tevens het internationale Straf Partijdig Hof in Den Haag (met de benodigde financiele vergoedingen)

  (PS excuus de e-trema werkt niet op mijn tablet)

  Meer over de Joegoslavie oorlog in dit artikel:
  http://www.argusoog.org/de-achtergrond-van-de-griekse-economische-tragedie/

  Ook hierin de reden waarom Griekenland als trigger gebruikt is voor de huidige crisis.

 2. von stauffenberg says:

  @admin, veel heb ik gehoord en gelezen over de zaak Vaatstra. De theorieën van Wim Dankbaar, André Vergeer en Micha Kat spreken mij aan en ik geloof in de onschuld van Jasper S. Echter heb ik nog nooit eerder vernomen dat Kok heeft toegestaan dat Marianne verdween. Bedoelt u dat Kok al vóór de moord op de hoogte was en betrokken was bij de ontvoering en moord op Marianne of dat Kok betrokken was bij de cover up van het wegsluizen van de hoofdverdachten vlak na de moord? Een derde mogelijk zou zijn dat u Kok medeplichtig acht aan het ontstaan en/of instandhouden van het regime onder welke één en ander mogelijk is geweest.

  • admin says:

   Kok was indertijd als voorzitter van de ministerraad de hoogste politiek verantwoordelijke. Zoals meestal het geval is, was hij denk ik niet en détail op de hoogte, maar dat doet niets af aan zijn verantwoordelijkheid. In dat opzicht is de vergelijking met Videla relevant, want deze was ook niet en détail op de hoogte van wat er allemaal in zijn naam en onder zijn verantwoordelijkheid gebeurde.

 3. reinejragolo says:

  De overeenkomst is dat Kok in de veronderstelling is dat een bombardement op Servië
  het doel had om de Balkanoorlog te beëindigen zodat verder bloedvergieten werd voorkomen.

  • admin says:

   Inderdaad, dat is nog een overeenkomst. ‘Om erger te voorkomen’ hebben al heel wat onschuldigen het leven verloren!

 4. P.S.M. Welbergen says:

  Wim Kok de verpersoonlijking van de Hollandse Huichelaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>