Duitsland en de joden

Het is bijna kerstmis, het Nabije Oosten staat in het middelpunt van de belangstelling, en het was blijkbaar weer tijd voor een boek over hoe verschrikkelijk de Duitsers niet deugen. De joodse toneelregisseur uit de VS, Tuvia Tenenbom, publiceert op 10 december een boek over het antisemitisme in het Duitsland van vandaag. Dat zou ‘even erg zijn als ten tijde van Hitler.’ Een kleine kanttekening is misschien op zijn plaats, want wie zich heden ten dage een beetje kritisch uit over Israel, loopt al het risico te worden uitgemaakt voor antisemiet.

In 1996 publiceerde de VS auteur Daniel Goldhagen ook al een geruchtmakend boek over hoe slecht de Duitsers waren. En nog steeds zijn. Goldhagen suggereerde dat het antisemitisme een soort genetisch verankerde karaktertrek van de Duitsers was.

Wat bezielt die lui uit de VS toch om zo over de Duitsers te schrijven?

Zijn ze soms niet op de hoogte van de geschiedenis van de VS? Waar tot in de jaren 1940 aparte stranden waren voor joden en niet-joden. Waar bijvoorbeeld in 1945 de bekende historicus Woodrow Wilson Borah geen baan kreeg aan Stanford University omdat hij joods was. Waar joden structureel op schandalige wijze werden gediscrimineerd tot in de jaren 1960. Maar daarover hoor je nou nooit iets.

Om nog maar te zwijgen van die tienduizenden SS’ers (onder wie ook verschrikkelijke oorlogsmisdadigers), die na 1945 een gastvrij onthaal kregen in de VS en carte blanche voor een doorstart van hun carrière.

Ik geloof niets van al die verhalen over hoe lelijk de Duitsers nu zijn tegen joden. Ik weet alleen dat steeds meer Israëliërs een dubbel paspoort aanvragen. Inmiddels zijn er honderdduizenden met een Duits paspoort. Blijkbaar vinden ze het in Duitsland helemaal niet zo vervelend en willen ze er graag naar kunnen vluchten, mochten de zaken daar in het Nabije Oosten helemaal uit de hand lopen.

This entry was posted in Het ligt toch anders, Overpeinzingen and tagged , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Duitsland en de joden

 1. reinejragolo says:

  Is er dan een andere keuze dan een Duits paspoort?

  • admin says:

   Hangt ervan af. Namelijk van de wet in de desbetreffende landen. Net als Israël, kent Duitsland het ‘jus sanguinis’, dat wil zeggen de nationaliteit van de ouders bepaalt de nationaliteit van het kind. Geldt ook in landen als Italië en Ierland en naar ik meen ook Hongarije en Oostenrijk. De Israëlische wet is trouwens geïnspireerd door de Duitse wet, die natuurlijk ook al gold in de periode 1933-1945. Een Israëliër met een Duitse en een Hongaarse ouder kan dus twee extra paspoorten aanvragen. Wie alleen een Duitse ouder heeft een Duits paspoort.

 2. joosttibosch sr says:

  Bij dat alles mogen we natuurlijk niet vergeten hoe christelijk SS-ers in hun mess vóór en in WOII onder hun “Tannenbaum” Kerstmis vierden en voor Pasen hartstochtelijk de Matteuspassion meezongen, met name daar als de Joden Jezus en niet Barabbas lieten vermoorden..terwijl we nu weten dat dat geen historisch verhaal, maar joods-christelijk reactie op de originele Joodse afwijzing van christendom was.

  Ook het liberaal rechts christelijke Amerikaanse denken kent ondanks hun nu meer opvallende anti-islam denken nog steeds deze anti-semitische trekjes. En -het zij me vergeven- vaak als het neo-zionistische gedrag van Israel tegenover de Palestijnen met het Duitse SS-gedrag vergeleken wordt, huiver ik voor die vergelijking, maar weet tegelijkertijd dat het ook niet echt te ontkennen valt.

  Hoe ontsnappen we in ‘s hemelsnaam uit dat kluwen van menselijk onbenullig gedrag!

  • admin says:

   De enige ontsnappingsweg ligt volgens mij in nadenken, eerlijkheid en moed, dat wil zeggen de eerlijkheid en moed om feiten onder ogen te zien en op basis daarvan te reflecteren en te handelen.

 3. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld met de “Doctors’ trial” versus de “Tuskegee experiment”.
  De een wordt opgehangen, de ander komt er af met een sorry. Mister Bill “I did not have sex with that woman” Clinton:

  “What was done cannot be undone. But we can end the silence. We can stop turning our heads away. We can look at you in the eye and finally say on behalf of the American people, what the United States government did was shameful, and I am sorry … To our African American citizens, I am sorry that your federal government orchestrated a study so clearly racist.”

  Triest…maar zo zit de wereld wel in elkaar.

 4. Joke Mizée says:

  Nou noem je ook wel even 2 hele excentrieke figuren, onder de noemer ‘lui uit de VS’. Tenenbom herinner ik me uit een blog van Maria Trepp: http://passagenproject.com/blog/2012/07/30/ruzie-om-harde-antisemitisme-kritiek-op-duitsland/. Het schijnt een provocerend mannetje à la Borat te zijn, die irritante typetjes ten tonele voert. Goldhagen viel me op t.t.v. de massamoord door Anders Breivik, omdat hij destijds meende te moeten opmerken dat die Noren, en met name de sociaaldemocraten onder hen, hem altijd al opgevallen waren als een zeer antisemitisch volkje (iets wat uit geen enkele statistiek blijkt, en eerder samen lijkt te hangen met het Noorse voornemen om produkten uit de bezette Palestijnse gebieden te boycotten).
  Geen wonder dus dat niemand zich wat van deze lieden aantrekt.

  Over weirdo’s gesproken: wist je dat Afshin Ellian onlangs in Haifa een Cleveringalezing (sic) heeft gehouden rond het thema ‘politieke moed’?

  • admin says:

   Als trouw lezer van de Duitse ‘kwaliteitspers’ ga ik slechts af op de publiciteit die daar te lande wordt gegenereerd rond het genoemde onderwerp. Het ligt allemaal heel gevoelig. Mij valt dan op, hoezer lui als Goldhagen en Tenenbom als uit het niets worden gecatapulteerd en een aandacht krijgen die hun intrinsieke boodschap mijns inziens niet verdient. Dat die Goldhagen een aandachtsgeile praatjesmaker is, was mij overigens vanaf het begin al duidelijk. Tenenbom lijkt mij uit hetzelfde hout gesneden.

   Nee, dat van de hooggeleerde Ellian wist ik niet! Dank daarvoor.

 5. P.S.M. Welbergen says:

  Wat is een Jood?

  • admin says:

   Goede vraag! Iemand die zichzelf als zodanig beschouwt en door de omgeving, inclusief ‘autoriteiten’ zo wordt gezien?

 6. pipo says:

  Jobbik maakt schoon schip:

  Jobbik deputy: Lawmaker with Israeli passport must step downStatement follows colleague’s call for a list of Jews living in Hungary

  http://www.timesofisrael.com/jobbik-deputy-lawmaker-with-israeli-passport-must-step-down/?

 7. pipo says:

  Zijn Netanyahu, Alex Selski en hun talmudische wapenbroeders nepjoden, israeliërs, zioninisten of terroristen?
  Of misschien alle vier tegelijk?
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UMFAfQJKlAM

 8. pipo says:

  en tenslotte: wie zitten er achter ALLE oorlogen in het Midden Oosten?
  you guessed….

  http://www.youtube.com/watch?v=WBc2HyJVIao&feature=player_embedded

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>