Nederland gidsland

De tijd dat Nederland werd beschouwd als een achterlijk land, ligt alweer ver achter ons. Halverwege de 19de eeuw zei Heinrich Heine nog dat hij naar Nederland zou komen, mocht de wereld vergaan: in Nederland gebeurde alles immers vijftig jaar later. Sinds de jaren 1960 is Nederland echter koploper bij de belangrijkste sociale, culturele, politieke en economische ontwikkelingen. Sommigen denken misschien dat die rol inmiddels is overgenomen door landen als China, maar dat is een misvatting.

Een van de terreinen waarop Nederland onbetwist als gidsland kan gelden, is de ombouw van de rechtsstaat (nou ja een min of meer fatsoenlijk werkend rechtsstelsel) tot een achterlijke politiestaat. (Soms heeft vooruitgang de gedaante van achteruitgang.)

Aanstaande maandag 10 december moet onderzoeksjournalist Micha Kat, luis in de pels van het OM en het Ministerie van ‘Veiligheid en Justitie’ (let op de DDR-terminologie), zich voor de Haagse rechter verantwoorden voor een reeks ‘uitingsdelicten.’

Opvallend aan deze zaak is het feit dat de aanklachten niet, zoals je zou kunnen verwachten, ‘spontaan’ zijn. Er zijn sterke aanwijzingen dat de officier van justitie, Nicole Vogelenzang, de klagers zelf heeft benaderd en onder druk gezet om aangifte te doen. NOS-journalist Jeroen de Jager heeft zelfs van zijn baas opdracht gekregen een aanklacht tegen Kat in te dienen. Onder de klagers bevindt zich ook Frits van Straelen, de Amsterdamse hoofdofficier van justitie (het OM is in deze zaak dus tevens procespartij!).

We hebben hier volgens mij te maken met een zaak, die door het OM in elkaar is geknutseld om een onwelgevallige journalist het zwijgen op te leggen. Inmiddels heeft Kat er al drie maanden hechtenis op zitten. Op last van madame Vogelenzang werd hij eerder dit jaar in het cachot geworpen omdat hij een ‘gevaar’ voor de openbare veiligheid zou opleveren.

Tijdens het afscheid van de DG van het Ministerie van ‘Veiligheid en Justitie,’ Joris Demmink, waar Kat buiten met microfoon en camera de feestgangers trachtte te interviewen, werd hij notabene gearresteerd wegens ordeverstoring. En dat terwijl hij als journalist gewoon zijn werk deed en dus volgens de wet niet gearresteerd MOCHT worden.

Het kangaroo court waar Micha Kat zich voor moet verantwoorden, is een onderdeel van de definitieve vestiging van de politiestaat in Nederland. Bij de belastingdienst heeft de burger al een omgekeerde bewijslast, m.a.w. hij moet zijn onschuld aantonen. De politie schiet er tegenwoordig lustig op los. Straks als de politie tasers heeft, zoals Minister Opstelten wil, zal er naar hartelust worden getaserd. Overal hangen veiligheidscamera’s, iedereen moet zich te pas en te onpas kunnen legitimeren (‘Ausweis, bitte!’).

Onderwijl gaan rechters hun gang en liegen en bedriegen er op los en worden door hun collega’s vrijgesproken. Wanneer journalisten via in elkaar geknutselde en verzonnen aanklachten kunnen worden opgeborgen, zal de transitie naar een volledige politiestaat zijn voltooid.

Ach, kon dr. Seyss-Inquart dit nog maar meemaken. Hij zou trots zijn! Erich Mielke trouwens ook.

This entry was posted in Domheden, Drieste acties, Verleidingen van de macht and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Nederland gidsland

 1. von stauffenberg says:

  Ook zeer beklemmende isoleercellen in politiebureau’s, waar nauwelijks licht en lucht naar binnen komt, schijnen steeds vaker te worden gebruikt in deze politiestaat wegens meningsuiting of vreedzaam protest. Deze methode wordt volgens mijn advocaat ook volop toegepast op vrouwen, gehandicapten, kinderen en psychiatrische patiënten. Politie-klachtencommissies, nationale ombudsman, OM, burgemeesters en gerechtshoven keuren dit allemaal goed. Ik spreek uit eigen ervaring.

  • Hendrik says:

   helemaal mee eens Dori, ik spreek zelf ook uit ervaring en als je slim genoeg bent om the big picture te snappen dan zie je dat het 5 voor 12 is…

 2. reinejragolo says:

  Het gaat er in dit artikel om hoe je verstoring van de openbare orde interpreteert.
  Laat ik het houden bij een psychatrische patient die na een escapade baat heeft bij een prikkelarme ruimte. En dat geldt ook voor degenen die op een enkele manier geassocieerd willen worden met de GGz.

  • von stauffenberg says:

   U heeft talent. U zou zeker moeten gaan solliciteren bij de Nationalpolizei.

 3. reinejragolo says:

  Ik ben een aan hanger van het ongeschoonde realisme.
  Ik heb diepe eerbied voor Claus von Stauffenberg.

  • admin says:

   Pardon? Bedoelt u ‘ongeschoold,’ ‘opgeschoond,’ ‘ongeschonden’ of ‘ongeschoren’ realisme? Voorzover Stauffenberg realist was, komt mij zijn variant eerder ‘naïef’ voor. Maar misschien heeft u niet de historische, maar de Hollywoodvariant van Stauffenberg voor ogen, in welk geval ik uw opmerking niet begrijp.

 4. reinejragolo says:

  Hollywood is niet mijn domein. Von Stauffenberg was immers ook maar een gewoon mens. Maar wel een die tot de verbeelding van de onopgeschaalde realiteit spreekt.

 5. dieptyp says:

  BREAKING: DE ZITTING IN DE STRAFZAAK TEGEN MICHA VAN 10-12-12 GAAT NIET DOOR WEGENS ZIEKTE VAN ZIJN ADVOCAAT. UITSTEL WAARSCHIJNLIJK VIER TOT ZES WEKEN, NADER BERICHT VOLGT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>