Het Ancien Régime hersteld

Weinigen beseffen vandaag nog, hoeveel we te danken hebben aan de Franse Revolutie van 1789, die een einde maakte aan het Ancien Régime. De afschaffing van de privileges van de adel bijvoorbeeld. De adel hoefde geen belasting te betalen. Het principe van gelijkheid van alle mensen, die voortaan ‘burgers’ werden genoemd. Daarmee werden ook de slavernij en de horigheid afgeschaft.

Tevens kwam een einde aan het gebruik van marteling om verdachten te dwingen tot een bekentenis. Tot 1789 kon namelijk niemand worden veroordeeld voordat hij een bekentenis had afgelegd. En met behulp van marteling viel natuurlijk altijd van wie dan ook een bekentenis te krijgen.

De zaak Jasper S. onderstreept nog eens dat marteling nu weer deel uitmaakt van het strafrecht. In tal van geruchtmakende zaken van de laatste jaren, werden bekentenissen verkregen met behulp van ‘Isolationshaft’, een vorm van marteling die krachtens een hele reeks internationale verdragen illegaal is. Maar daar trekt het Nederlandse Ministerie van ‘Veiligheid en Justitie’ zich niet veel van aan. Zoals de naam van het ministerie al aangeeft: het gaat niet langer in de eerste plaats om gerechtigheid, maar om veiligheid.

De terugkeer van justitiële marteling is in belangrijke mate te danken aan de invloed die de VS sinds 1945 uitoefent op de Nederlandse en Europese rechtssystemen. Na de Val van de Berlijnse Muur in 1989 is die invloed alleen nog maar toegenomen. En dat in de VS volkomen andere juridische normen en waarden heersen, is iets dat maar tot weinig Europeanen wil doordringen.

Maar natuurlijk denkt men in de VS anders over recht, omdat ze daar nooit een echte revolutie hebben gehad. Alle verworvenheden van de Franse Revolutie zijn aan de VS voorbijgegaan. Daar moesten ze niets hebben van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. In de VS wordt naar hartelust gemarteld, kijk maar naar Aboe Ghraib en Guantánamo Bay.

Als goede en trouwe vazalstaat van de VS, heeft Nederland inmiddels het VS-denken overgenomen. Het Ancien Régime wordt stap voor stap hersteld, onder aanvoering van de VS.

This entry was posted in Overpeinzingen, Vernielingen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Het Ancien Régime hersteld

 1. reinejragolo says:

  Het is niet zo’n drama dat de muur is gevallen.
  Door verlichte geesten te worden doodgeschoten had zijn langste tijd gehad hoop ik.

 2. von stauffenberga says:

  Helaas kan ik het dit keer niet met u eens zijn [op het punt van Jasper S., die onder marteling heeft bekend, overigens wèl]. De franse revolutie heeft de weg vrij gemaakt voor het ultieme kwaad. De zogenaamde ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ heeft volgens mij nooit bestaan, omdat binnen een samenleving altijd structureel machtsmisbruik blijft bestaan. In de periode na de franse revolutie is dat misbruik des te verradelijker geworden wegens het wegvallen van de persoonlijke verantwoordelijkheid. Psychopatische personen zoals Joseph Mengele of leden van de hedendaagse nederlandse politie konden/kunnen in de ontstane ontmenselijkte samenleving ongehinderd en ongestraft de grootste misdrijven plegen uit naam van de staat, terwijl die staat NIEMAND is.

 3. reinejragolo says:

  Leg eens uit waarom de staat niemand is?
  En wat vindt jij de ultieme misdaad van de hedendaagse Nederlandse politieman?
  Het opsluiten van Jasper S in een donker hok lijkt me overigens een lachertje in vergelijking met de hel waarin hij 13 jaar lang mogelijk iedere dag in zijn brein heeft beleefd. En dan ook wel een brein met aanleg voor psychose.

  • von stauffenberg says:

   1) Omdat ieder onderdeel van de staat zich verschuilt achter een ander onderdeel van die staat. 2) Bijvoorbeeld een ongewapende persoon waar geen bedreiging van uit gaat door de hals te schieten wegens het niet opvolgen van bevelen [incident van 24 nov.2012 op station Hollands Spoor]. 3) Aanleg voor psychose? Heeft de politie dat bepaald? In de zaak Ben van den Brink werd ook een dergelijke diagnose door de politie gesteld, het originele politierapport is te lezen op http://www.argusoog.org.

 4. Joke Mizée says:

  @Reine: Waarom neem je voetstoots aan dat hij het gedaan heeft, vanwege het DNA-bewijs? Dat schijnt heel makkelijk te faken te zijn. Bij een OM/NFI dat naar een bepaalde conclusie toe wil werken, en dat ontelbare zware blunders heeft begaan in de laatste zoveel jaren, zou ik daar niet zo blind op afgaan en andere scenario’s open houden. Zijn psychische gesteldheid is enkel een balletje dat laatst werd opgeworpen, hij is wat dat betreft nog niet getest.

 5. reinejragolo says:

  @Von Stauffenberg, als er een heel serieuze kans is dat iemand een wapen draagt, daarvoor veel rotzooi heeft getrapt, zijn handen niet omhoog wil steken maar naar zijn buik grijpt en alles wat we nog niet weten is thans voor mij te begrijpen dat een politieman gericht schiet als hij voor zijn eigen leven vreest. Maar wat in ieder geval zeker is, is dat het nog te vroeg voor jou en mij is om harde conclusies te trekken.

  @Joke, het is ook nog te vroeg om met zekerheid te stellen dat hij de moordenaar is.
  Wat heb je trouwens aan een advocaat die uit de school klapt dat hij aan hem bekend heeft? Het is voor mij ook een verrassing dat iemand met een mogelijke diagnose schizofrenie het 13 jaar stil heeft kunnen houden.

  • admin says:

   De reputatie van het OM is niet al te best, om het maar voorzichtig uit te drukken. Schiedammer Parkmoord, Deventer Moordzaak, Puttense Moordzaak, de Zaak Lucia de B. Allemaal broddelwerk, vermoedelijk ook nog met kwade opzet of uit pure luiheid en slordigheid en gemakzucht. In alle gevallen een onschuldige veroordeeld. Dat op zich is al een schandaal. De Zaak Vaatstra kan moeiteloos aan dit rijtje worden toegevoegd.

   • Caesar Lion Cachet says:

    LS…

    Ik denk dat je daar een belangrijk punt hebt. Het intellectueel en moreel niveau van de politie is zo bedroevend laag dat je daar nauwelijks een eerlijke inspanning kunt verwachten. Daarbij heerst er een binnen de korpsen een doelbewust in leven gehouden en gestimuleerde cultuur van achterklap en wantrouwen met een overbetaalde leiding en onderbetaald voetvolk… Geen eer te behalen voor mensen met een beetje karakter !

  • Joke Mizée says:

   Inderdaad, dat zeg ik: er is nog veel te veel onzekerheid. Maar toch neem jij dingen klakkeloos aan, door te stellen dat hij hier 13 jaar mee heeft rondgelopen. En weer begin je over mogelijke schizofrenie, terwijl er geen nader feit bekend is dan dat hij is veroordeeld voor joyriden, maar zich daar niks van kan herinneren. Je moet maar zo denken: iemand met zo’n achtergrond, die gemakkelijk is neer te zetten als een psycho, is ook de ideale ‘patsy’.

   “Wat heb je trouwens aan een advocaat die uit de school klapt dat hij aan hem bekend heeft?”
   Exact, en dat maakt ook de advocaat bedenkelijk als bron. Kort na de arrestatie kwam hij trouwens heel anders uit de hoek, alsof hij uitging van de onschuld van zijn cliënt.

   @admin: yep, en remember het gestuntel met de verwisselde & verdwenen organen van Denise Schouten. Volgens het NFI zelf is dat een ‘hardnekkig gerucht’, maar het staat niet op zichzelf.

 6. localmc says:

  We zien en worden de afgelopen weken geconfronteerd met toch wel zeer markant te noemen momenten. Er is een nederlands instituut wat via derden meldt,quote: “We hebben Hem”. En half nederland slaakt een zucht van verlichting alsof het zich eindelijk van een soort eeuwigdurend brandende erfzonde bevrijd heeft. Hoeveel meer heb je nog nodig om de hoeveelheid middeleeuws gehalte van deze huidige samenleving waar te kunnen nemen.

  Een niet meer te ontkennen middeleeuwse macht huist zodanig in onze maatschappij dat zij, naast haar heersende dominante zijn in de cultuur van de instituties, nu ook in staat is om op collectieve schaal dit middeleeuwse bewustzijn te laten manifesteren en ,ogenschijnlijk althans, te controleren. Het voor de zoveelste keer aangetoonde middeleeuwse gehalte van dit landje komt nu dan ook niet alleen zeer helder maar ook onuitwisbaar in beeld.

  Deze juridische battle, waarin de elite wederom feilloos aantoont dat ze niet alleen in staat is maar ook in staat gesteld wordt om met juridisch gereedschap naar keuze haar vernietigingsdrang vorm te geven door individuen op weerzinwekkende wijze te intimideren en het leven onmogelijk te maken om zo de geuite kritiek tegen hen zowel de mond als de keel te snoeren.

  Zie hier de wedergeboorte van de middeleeuwse brandstapel in een 21 eeuwse gedaante…

  http://www.youtube.com/watch?v=OiRFU_zDtaw&t=2h18m37s

  Ik steun Arend Zeevat.

  localmc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>