Fraaie vredesduiven

Herman van Rompuy, Manuel Barroso en Martin Schulz nemen morgen in Oslo namens de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. De EU heeft de prijs gekregen, want ‘De unie en haar voorlopers hebben meer dan zes decennia bijgedragen aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.’

Aha, het gaat volgens het Nobelprijscomité blijkbaar om de democratie en de mensenrechten in Europa, niet daarbuiten.

Van Rompuy, Barroso en Schulz hebben namelijk nogal wat op hun kerfstok, zowel individueel als gezamenlijk. Bijna twee jaar geleden stak Van Rompuy zichzelf en zijn trawanten van de EU nog een veer ergens in, omdat de EU ‘een bloedbad’ in Libië zou hebben voorkomen (!). Je moet wel erg dom zijn, heel kwaadaardig, of ongelofelijk naiëf om zoiets te kunnen zeggen, want Libië is juist mede dankzij de EU weer gereduceerd tot een gewoon derde-wereldland zonder stromend water, zonder infrastructuur en met een verwoest milieu, om van de door NATO en EU-leden platgebombardeerde steden (Sirte) en verwoeste en geroofde kunstschatten niet te spreken. Het aantal doden? Er worden getallen genoemd van 60.000, maar het juiste aantal is tot dusver niet bekend.

De EU heeft een kwalijke rol gespeeld bij de vernietiging van Joegoslavië (1991-1999) en de oprichting van nieuwe schurkenstaten zoals Bosnië-Herzegovina en de criminele narcostaat Kosovo. Op dit moment verlenen de EU en veel lidstaten militaire, financiële, logistieke en diploatieke steun aan de roedels gewetenloze bandieten en terroristen die door de NATO en de VS zijn ingezet om de Syrische president Assad te verwijderen. Manuel Barroso moet worden beschouwd als een oorlogsmisdadiger vanwege de cruciale rol die hij heeft gespeeld bij de voorbereiding van de verovering en herkolonisatie van Irak in 2003.

Maar goed, het gaat blijkbaar om de vrede en de mensenrechten in Europa, niet daarbuiten. En misschien was het voormalige Joegoslavië in de ogen ven het Nobelprijscomité geen onderdeel van Europa. Dat zou dan wel opmerkelijk zijn. Het kan ook zijn dat ze dat gewoon over het hoofd hebben gezien. Kan gebeuren natuurlijk!

Van Rompuy, Barroso en Schulz zijn in ieder geval in goed gezelschap. Vredesduif Obama kreeg de prijs in 2009 omdat hij bij hoog en bij laag volhield dat hij zo’n hekel had aan oorlog. Al Gore, die als Vice-President van de VS medeverantwoordelijk is voor de vernietiging van Joegoslavië, de moord op duizenden burgers in Servië en Kosovo en de vernietiging van het milieu daar met verarmd uranium, kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor een film die hij had gemaakt. Over het milieu notabene. Henry Kissinger kreeg een vredesprijs, hoewel hij verantwoording draagt voor miljoenen doden in Vietnam en Cambodja en duizenden in Chili.

Ik vraag mij af wie de prijs volgend jaar zal krijgen. Goldman Sachs? Monsanto? NATO?

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Fraaie vredesduiven

  1. reinejragolo says:

    Okee ik ruik, zoals je wenst, de winden van de onderbuik.
    Maar ik ben er van overtuigd dat als de stalinisten hun grenzen niet tot op het bot hadden moeten verdedigen, dat dan de trotskisten vanzelf boven kwamen drijven met alle gevolgen van dien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>