Veiligheid en Justitie

Sinds 2010 heeft Nederland een Ministerie van Veiligheid en Justitie. Net als Haïti, dat een Ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid heeft. Nederland beschouwt zichzelf als een democratische rechtsstaat. Haïti ongetwijfeld ook, maar in Nederland en elders wordt daar, niet zonder grondige reden overigens, nogal eens aan getwijfeld. Ten aanzien van Nederland is dergelijke twijfel ook niet ongegrond, maar er wordt in ieder geval in de pers zelden uiting aan gegeven. Misschien zal dat spoedig veranderen, nu er in het parlement van de Raad van Europa vragen zijn gesteld naar aanleiding van de Affaire Demmink.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie waakt in de eerste plaats over ‘veiligheid’ (van de staat in de eerste plaats) en pas in tweede instantie houdt het zich bezig met justitie. Sinds de vernietiging van de drie wolkenkrabbers in New York op 11 september 2001, heeft ook in Nederland de zogenaamde terreurbestrijding de hoogste prioriteit gekregen.

Sinds 2005 mogen verdachten in dat kader tot maximaal twee jaar in voorarrest worden gehouden. Ook is het mogelijk om verdachten veertien dagen land en vervolgens na een rechterlijke beslissing nog eens negentig dagen in beperking op te sluiten. Dat wil zeggen in isolement, eenzaam en zonder enige vorm van contact met de buitenwereld, behalve dan met een advocaat. De behandeling die de verdachte Jasper S. te beurt is gevallen, toont aan dat de oorspronkelijk ten behoeve van de terreurbestrijding genomen maatregelen, ook voor gewone verdachten worden aangewend.

In Engeland werd begin jaren 1970 bepaald dat verdachten een week lang konden worden vastgehouden zonder aanklacht en in isolement. Ook in het kader van de terreurbestrijding, vooral gericht tegen de IRA die in Noord-Ierland en Londen en omstreken actief was.

In oktober 1974 ontplofte een bom in een café in een Londense buitenwijk (Guildford). Hiervan kregen vier jonge Ieren de schuld, zij werden na marteling (sorry, zware verhoren) door de politie en recherche tot een bekentenis gedwongen en voor jaren opgesloten. Pas in 1989 bleek dat deze bekentenissen vals waren. Maar toen had her viertal al wel vijftien jaar onschuldig in de gevangenis gezeten.

This entry was posted in Drieste acties, Gelijkenissen, Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Veiligheid en Justitie

 1. reinejragolo says:

  Democratie is voor mij dat de Trias Politica naar behoren werkt.
  Vind je dan dat de rechtbank onvoldoende is geoccupeerd om het O.M. terecht te wijzen?

  • admin says:

   Ik heb teveel van dichtbij meegemaakt en om mij heen gezien om vertrouwen te hebben in het goede functioneren van de rechtsstaat. De Trias Politica functioneert niet meer. De Staten-Generaal is een wassen neus, aangezien ruim 80% van alle wetten en regels in Brussel worden uitgevaardigd. De uitvoerende macht voert uit wat door Brussel is opgedragen (zie het boek Big Brother Europa van Raf Jespers), en het OM bedient zich steeds vaker van advocaten met, laten we zeggen, verdeelde loyaliteiten.

   • Joke Mizée says:

    En Straatsburg dan – je noemde de Raad van Europa al. Aan de ene kant vind ik het fijn dat dat een volledig onafhankelijke organisatie is, maar aan de andere kant levert het wel een gespleten, ongeïntegreerde situatie op. De RvE-poot van ‘Europa’ zou m.i. wel een wat directere uitwerking op het beleid mogen hebben.

    • admin says:

     Het Europese Parlement heeft nauwelijks invloed op het beleid van de EU. De RvE zal wel niet met de EU integreren, al was het alleen maa omdat Rusland er lid van is en dat land wil de EU er niet bij en de VS al helemaal niet. Nogmaals, ik raad het boek van Raf Jespers sterk aan: schokkende lectuur. Schokkend ook dat de NL pers er eigenlijk geen aandacht aan besteedt.

 2. riksu says:

  Langzaam komt aan het licht dat ook daar het old boys netwerk opereert. Net als overal in de samenleving. Hoeveel zou voor ons verborgen blijven?

 3. P.S.M. Welbergen says:

  Had men destijds ook niet, indien ik het mij wel herinner, de zgn. Birmingham Six een soortgelijk geval van rechtverkrachting. En ook iets met Guilford.
  Daar is niets nieuws onder den zon.

 4. P.S.M. Welbergen says:

  Sorry, Guilford zonder d kan weg, ook zonder marteling. Foutje!

 5. reinejragolo says:

  @Admin natuurlijk ben je ervaringsdeskundige maar Nederland participeert in Brussel.
  Als ik Mark Rutte mag geloven hebben we daar best wat in de melk te brokkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>