Verlos ons, Heer, van de VS

In Nederland wordt nog altijd onderwezen en tot in den treuren herhaald dat het land in 1945 werd bevrijd door de VS. ‘De Amerikanen hebben ons bevrijd,’ hoor je dan. Wat die bevrijding Nederland na enkele decennia heeft opgeleverd, verschilt in wezen niet zo heel veel van wat de Duitsers in 1940 hebben gebracht toen zij Nederland kwamen ‘bevrijden.’

Een staatspolitie die in het wilde weg mensen oppakt, mishandelt, martelt en zonder proces maanden eenzaam opsluit. Strikte controle op de pers, de radio en natuurlijk de televisie. Ook natuurlijk controle en censuur op het internet. Een Rijkskultuurkamer (bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek). Identificatieplicht. Controle op het reilen en zeilen en gaan en staan van de burger. En nog veel meer moois. Nu noemen wij dat systeem ‘democratie,’ tijdens de Duitse bezetting heette het nog ‘onderdrukking.’ Over historisch besef gesproken!

In Vietnam hebben de VS ook geprobeerd hun ‘democratie’ te brengen, maar daar was de bevolking er niet zo van gecharmeerd. Het kostte hun wel drie miljoen doden en miljoenen gewonden en verminkten. In Latijns-Amerika weten de mensen al een tijdje langer wat die in Nederland zo hogelijk gewaardeerde VS-democratie inhoudt.

Nu is Afrika aan de beurt om de zegeningen van de VS-democratie te ontvangen. Libië, Rwanda en Boeroendi gingen al voor. Daar weten ze inmiddels wat het betekent: geen stromend water, geen electriciteit, geen gezondheidszorg, bandeloze macht van grote ondernemingen, uitbuiting, armoede, ellende.

Arme Afrikanen. Ze zijn nog maar nauwelijks hersteld van de Europese kolonisatie en nu worden ze alweer gekoloniseerd.

This entry was posted in Drieste acties, Overpeinzingen, Vernielingen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Verlos ons, Heer, van de VS

 1. reinejragolo says:

  Je overdrijft.
  Je kunt straffeloos de ergste verwensingen over Obama uitspreken.
  Dat lijkt me toch een essentieel verschil met ’40-’45.
  Bij deze wel een prettig kerstfeest toegewenst.

  • admin says:

   Karl Vallentin kon tijdens de oorlog in overvolle zalen in München straffeloos de meest afschuwelijke grappen over Hitler debiteren.

   • reinejragolo says:

    Daar geloof ik geen bal van.
    Heeft hij bij die grappen ook de integriteit van der Fuhrer ter discussie gesteld?

    • admin says:

     ‘Der Führer hat mir ein Porträt geschenkt… jetzt weiss ich nicht: soll ich ihn aufhängen oder an die Wand stellen…?

 2. reinejragolo says:

  Wat is je bron?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>