Speldjes

Het wordt steeds duidelijker hoezeer de Europese Unie in tal van opzichten lijkt op de voormalige Sovjet-Unie. De EU wordt daarom vaak aangeduid als EUSSR, hetgeen in de Engelse uitspraak komischer is dan in het Nederlands, omdat er geen verschil te horen is met de Engelse uitspraak van ‘USSR.’

Een van de overeenkomsten die tot op heden bij mijn weten nog niemand is opgevallen, is de gewoonte om een reverspeldje te dragen. In de jaren 1970 en 1980 hoorde het reverspeldje (een grote Sovjetvlag van rood email) tot de vaste uitmonstering van de leiders van de Sovjet-Unie. Leonid Brjezjnjef en Alexei Kosygin bijvoorbeeld droegen altijd zo’n ding. Raar eigenlijk, want iedereen op de hele wereld wist wel wie ze waren en uit welk land ze kwamen!

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie verdween ook het reverspeldje (van een nationale vlag op de borst van politici) lange tijd uit beeld. Het was Bush II die het ding weer terugbracht. Na de vernietiging van de drie WTC-torens in New York in 2001 is hij ermee begonnen. Obama heeft het gebruik overgenomen.

In navolging van de bazen uit Washington is nu ook Herman van Rompuy begonnen met het dragen van zo’n smakeloos metalen gevaarte op de linkerrever.

Als iets duidelijk maakt wat de EU is en wil, is het dit wel. De Europese ‘leiders’ zien er nu precies zo uit als de Sovjetleiders van destijds.

Oh ja, de directe opvolgers van de Sovjetleiders, zoals Medwedjef, dragen inmiddels ook weer een reverspeldje.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>