Rommel uit de VS

De tijd is weer gekomen dat de VS van de vazalstaten een bijdrage eist ter subsidiëring van de wapenproductie. Het is alleen wel pijnlijk dat de wapens die in de VS worden geproduceerd, vaak niet echt goed zijn. Vooral als het om technisch ingewikkelde ‘systemen’ gaat, blijkt dat de producten uit de VS eigenlijk krakkemikkig zijn. De Duitsers hebben dat indertijd aan den lijve moeten ondervinden nadat zij destijds onder dwang de Lockheed F-104 Starfighter hadden aangeschaft. Bijna eenderde van de ruim 900 door de Luftwaffe gekochte toestellen viel als een baksteen uit de lucht. Maar die Starfighter kon tenminste nog vliegen.

De JSF, toevalig ook van Lockheed (dezelfde firma waarvoor de grootvader van Willem Alexander zo druk in de weer was en waar hij toen een miljoen dollar voor mocht opstrijken), kan nauwelijks vliegen. Het toestel is dermate beroerd ontworpen en uitgevoerd dat het nog door een jager uit de Tweede Wereldoorlog uit de lucht zou worden geschoten. Het ding werkt voor geen meter, maar de stukprijs voor deze in elkaar geflanste hoop dure metalen, plastic en electronica is gigantisch. Het enige dat echt goed de hoogte is gegaan is niet de JSF, maar de prijs. In 2001 beweerde Lockheed dat het toestel 50 miljoen dollar per stuk zou gaan kosten. Inmiddels is de prijs al meer dan verdubbeld tot 100 miljoen euro per exemplaar.

De Nederlandse Luchtmacht moet er enkele tientallen van gaan kopen. Er is sprake van een stuk of veertig. Dat kost dan 4 miljard euro. Daarbij moet wel bedacht worden dat straks de Nederlandse regering NIET zal kunnen beslissen over de inzet van die dure rommel uit de VS. De JSF-toestellen kunnen pas in actie komen nadat de VS-regering daarvoor het groene licht heeft gegeven.

Nederland is nu zo stevig ingebed in het VS-imperium dat de krijgsmacht niet meer is dan een verzameling goedkope huurlingen die het vuile werk moeten opknappen voor de bazen in Washington. Maar de jongens en meisjes te land ter zee en in de lucht moeten wel hun eigen spulletjes kopen. In de VS natuurlijk.

Volgend jaar kunnen we weer Bevrijdingsdag vieren op 5 mei. Oh nee, wacht, dat heet nu het ‘Feest van de Vrijheid.’ We moeten blijkbaar blijven betalen aan de ‘bevrijders’ van toen. Dat wordt dus nog meer bezuinigen.

Maar als iedereen het komende jaar lekker hard rijdt, kunnen we dat bedrag voor de JSF wel opbrengen met de snelheidsboetes. In dat geval kunnen ze de oudjes in de verpleeghuizen misschien nog net een keertje per week blijven wassen.

This entry was posted in Creatieve oplossingen, Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>