Het Heiligerlee van Uruguay

Om de een of andere reden roept Uruguay soms merkwaardige vergelijkingen op. Ooit schreef eens een bekend VS-historicus mij eens dat Athene volgens hem het ‘Montevideo van Europa’ was. Dit naar aanleiding van het feit dat sommige steden in Latijns-Amerika zich meten met Athene, bijvoorbeeld het ‘Athene van de Andes’ (Bogotá) of het ‘Athene aan de Río de la Plata’ (Buenos Aires).

Vandaag is het 200 jaar geleden dat de Slag bij Las Piedras plaatsvond, destijds een onooglijk klein gehucht even buiten Montevideo. Hier werd een klein Spaans legertje van duizend man onder leiding van fregatkapitein José Posadas verslagen door een ongeveer evengroot legertje onder leiding van José Gervasio Artigas.

Artigas wordt algemeen beschouwd als de Vader des vaderlands van Uruguay, dat in 1810 een onderdeel was van het Spaanse Onderkoninklrijk Río de la Plata, waartoe ook het tegenwoordige Argentinië, Paraguay en Bolivia behoorden.

Toen in 1810 Napoleon zich meester leek te hebben gemaakt van Spanje, besloten de leidende kringen in tal van koloniale centra zich los te maken van het moederland. Nu Napoleon de baas was in Spanje, zouden wel snel allerlei democratische wetten worden ingevoerd, zo vreesden zij. En aangezien hun rijkdom juist was gebaseerd op slavernij en de uitbuiting van de Indianen hadden zij daar niet veel animo voor. vandaar dat in Buenos Aires in 1810 een autonome regering werd gevormd.

De Spaanse Onderkoning vluchtte toen naar Montevideo en probeerde van daar uit het gebied verder te besturen. Hiertegen kwam de plattelandsbevolking van Uruguay in verzet, onder leiding van Artigas. Bij Las Piedras vond het heerste gewapende treffen plaats tussen de rebellen en de Spaanse troepen. De Slag bij Las Piedras wordt daarom beschouwd als de eigenlijke geboorte van Uruguay (dat zich overigens pas formeel in 1825 onafhankelijk verklaarde).

Het gevecht (slag is eigenlijk een groot woord) bij Las Piedras valt in het niet bij veldslagen die in dezelfde periode in Europa plaats vonden. Op 16 mei 1811 namen 24.000 Fransen onder bevel van maarschalk Soult deel aan de Slag bij Albuera (Spanje), tegen een leger van 35.000 Spanjaarden, Portugezen en Engelsen. In 1813 had de Volkerenslag bij Leipzig plaats, waar 200.000 man (Fransen, Italianen en Duitsers) onder Napoleon zelf het opnamen tegen bijna 400.000 Russen, Pruisen, Oostenrijkers en Zweden.

De ‘Slag bij Las Piedras’ is nog het best te vergelijken met de Slag bij Heiligerlee (1568): ongeveer 4.000 huurlingen in dienst van de Nederlandse opstandelingen tegen 4.000 man van het Spaanse leger.

This entry was posted in 200 jaar geleden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>