25 de Mayo

In 1968 verkocht de Koninklijke Marine de trots van de vloot, het vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman aan de Argentinië, waar het onder de naam ARA Veinticinco de Mayo aan een nieuw leven begon. Tijdens de Malvinas/Falklandsoorlog van 1982 bleef het schip veilig binnengaats, waardoor de levensduur zonder twijfel aanmerkelijk werd verlengd, gelet op het droeve lot dat een ander kapitaal schip van de Argentijnse marine onderging. De kruiser ARA General Belgrano werd door de Engelse marine getorpedeerd en tot zinken gebracht, waarbij meer dan 300 matrozen verdronken.

De Veinticinco de Mayo is vernoemd naar de gebeurtenissen op 25 mei 1810, die worden beschouwd als de geboortedatum van Argentinië. Op die koude, regenachtige vrijdag werd vanaf het Cabildo (gemeentehuis) van Buenos Aires de vorming bekendgemaakt van een nieuwe regering.

Voorzitter van deze Junta de Gobierno (regeringscomité) was generaal Cornelio Saavedra, commandant van het regiment Patricios, dat alle toegangen tot het hoofdplein (nu Plaza de Mayo) had afgegrendeld.

De machtswisseling, waarbij de Onderkoning werd afgezet, kan dus behalve als revolutie ook beschouwd worden als een militaire staatsgreep.

Aanleiding voor de revolutie/staatsgreep was het nieuws dat Napoleon op het punt stond Spanje definitief in zijn macht te krijgen. Overal waar de Fransen in Europa kwamen, werd de wetgeving gemoderniseerd en de nog resterende feodale privileges afgeschaft. Voor de elites in de Spaanse koloniën was dat vooruitzicht rampzalig. Hun rijkdom was immers gebaseerd op slavernij en/of de uitbuiting van Indianen.

Vandaar dat overal nerveus werd gereageerd op de Jobstijdingen uit het moederland, bijvoorbeeld door alle banden met Spanje af te snijden en eigen regeringen te vormen. Dat gebeurde dus in Buenos Aires.

Manuel Belgrano was ook lid van de nieuwe regering. Zijn vader was een belangrijk leverancier van wapens en militaire voorraden en deed goede zaken toen de revolutie gewapenderhand verdedigd moest worden. Zoon Manuel vervulde hierbij een belangrijke rol als commandant van expedities naar Paraguay en Boven-Perú (Bolivia).

This entry was posted in Overpeinzingen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>