Védrines wint Parijs-Madrid

Jules Védrines, een onverschrokken Franse luchtvaartpionier, arriveerde op 26 mei 1911 als enig overgebleven deelnemer van de vliegrace Parijs-Madrid in de Spaanse hoofdstad. Daarmee was hij per definitie de snelste en dus de winnaar van deze wedstrijd over 1.400 kilometer. Védrines vloog een eendekker van het type Morane, aangedreven door een 50-pk motor, waarmee hij een snelheid van om en nabij de 100 kilometer per uur kon bereiken.

Honderd jaar geleden was Frankrijk met afstand het belangrijkste luchtvaartland. Het wemelde er van koene vliegeniers à la Védrines, jongens van vaak eenvoudige afkomst (Védrines was begonnen als arbeider), die bezeten waren van snelheid en gevaar. Ze droegen vaak elegante snorren en bij het vliegen de pet achterstevoren.

In die periode kwam in Frankrijk ook een bepaalde haarsnit in zwang, waarbij het relatief korte haar naar achteren werd gekamd, alsof het door de kracht van de propeller naar achteren werd geföhnd: de coupe à l’aviateur (vliegenierskapsel).

Als winnaar van de race Parijs-Madrid kreeg Védrines 100.000 frank, een reusachtig bedrag. Later haalde hij nog enkele kunststukjes uit: eind 1913 vloog hij als eerste van Parijs naar Cairo en in 1919 landde hij op het dak van het Parijse warenhuis Galeries Lafayette, kreeg een prijs van 25.000 frank, maar ook een boete omdat de Prefect van Parijs de landing had verboden.

In de tussenliggende jaren, die van de Grote Oorlog 1914-1918, voerde Védrines veel levensgevaarlijke commando-opdrachten uit, waarbij hij geheime agenten achter de linies moest droppen. Ook deed hij dienst als opleider van jonge jachtpiloten, onder wie Georges Guynemer, de populairste ‘aas’, met 53 aantoonbare overwinningen.

Beroemde bergbeklimmers vinden vaak de dood in de bergen. In de pionierstijd van de luchtvaart vonden veel vliegeniers de dood bij een vliegtuigongeluk. Zo ook Védrines 0p 21 april 1919.

This entry was posted in 100 jaar geleden and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>